fbpx

Screening door middel van rode vlaggen bij lage rugpijn

Patiënten met rugpijn ervaren aspecifieke rugpijn, waarbij in een minderheid van de gevallen wel een specifieke oorzaak aanwezig is. Pijnklachten in de rug werd gedefinieerd als pijn in ten minste een deel of het hele gebied. Dit is aan de bovenkant van de schouderbladen tot de eerste sacrale wervel met of zonder uitstralende pijn in het been.
Hierdoor worden vertebrale fracturen, maligniteiten, infectie, cauda equina syndroom en spondylitis ankylopoetica als ernstige oorzaak beschouwd. Wervelfracturen zijn het meest voorkomend als onderliggende oorzaak bij rugpijn, voornamelijk voorkomend bij ouderen. Invaliditeit komt vaker voor bij patiënten met wervelfracturen dan bij patiënten met aspecifieke rugpijn.

Richtlijnen bij rode vlaggen, lage rugpijn

Waardoor rode vlaggen worden aanbevolen om specifieke oorzaken van rugpijn te identificeren. Want ze worden verondersteld een verband te hebben met ernstige pathologie als een oorzaak van rugpijn. Ernstige pathologie als oorzaak van pijn stijgt met de leeftijd en dus zouden rode vlaggen belangrijker kunnen zijn bij patiënten van > 55 jaar. Richtlijnen verschillen in het gebruik en de consequenties van rode vlaggen bij rugpijn. In de Nederlandse richtlijn voor huisartsen wordt geen verklaring gegeven over de directe gevolgen. Waarbij de rode vlaggen aanwezig zijn en dat verdere acties zijn ter beoordeling van de huisarts. Terwijl in de richtlijnen van de American Pain Society diagnostische beeldvorming en testen worden geadviseerd indien rode vlaggen aanwezig zijn, waardoor ernstige pathologie wordt vermoed.

Uit een recente studie toonde aan dat slechts een beperkt aantal rode vlaggen van waarde zijn om ziekten te identificeren. Voor wervelfractuur verhoogden de variabelen oudere leeftijd, gebruik van ontstekingsremmers en recent trauma de waarschijnlijkheid van een wervelfractuur. De meeste individuele rode vlaggen hebben een slechte nauwkeurigheid om een aandoening te diagnosticeren. Er zijn echter aanwijzingen dat de nauwkeurigheid kan worden verbeterd als combinaties van rode vlaggen worden gebruikt.

Onderzoeken over rugpijn

In de onderzochte populatie met pijnklachten aan de rug in de huisartspraktijk werd 43% gediagnosticeerd met specifieke rugpijn. Waarvan 6% met een ernstige onderliggende pathologie. 5% van de patiënten werd gediagnosticeerd met een wervelfractuur. Rode vlaggen geassocieerd met vertebrale fracturen waren leeftijd ≥75 jaar, trauma, osteoporose en een pijn-intensiteitsscore ≥7. Het hebben doorgemaakt van een trauma had als rode vlag de hoogste diagnostische waarde.

Uit dit onderzoekt blijken rode vlaggen alleen en gecombineerd in een diagnostisch voorspellingsmodel niet nauwkeurig te zijn bij het voorspellen van wervelfracturen. Omdat de prevalentie van wervelfracturen was laag in deze populatie. Belangrijk is dat patiënten met een traumatische wervelfractuur zo snel mogelijk worden geïdentificeerd. De fracturen die gemist worden door alleen deze rode vlag uit te vragen waren allen osteoporotische fracturen, waarvan het beleid geen onmiddellijke behandeling vereist, naast pijnmedicatie.

Enthoven (2015); Prevalence and ‘red flags’ regarding specified causes of back pain in older adults presenting in general practice

Kunnen we je helpen?