fbpx

Operatie-Readiness Programma: Je weg naar een succesvolle operatie

Als fysiotherapeut zien we dagelijks hoe onze moderne levensstijl, gekenmerkt door langdurig zitten, gevolgen kan hebben voor onze gezondheid. Het lijkt onschuldig, maar overmatig zitten kan aanzienlijke risico’s met zich meebrengen voor ons lichaam. In deze blog gaan we dieper in op de risico’s van te veel zitten en waarom het zo belangrijk is om meer te bewegen.

Waarom is te veel zitten riskant?

Wanneer je zit, verbruik je minder energie dan wanneer je staat of beweegt. Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen langdurig zitten en verschillende gezondheidsproblemen, waaronder obesitas en een cluster van aandoeningen die het metabool syndroom vormen. Deze aandoeningen omvatten een verhoogde bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel, te veel lichaamsvet rond de taille en ongezonde cholesterolniveaus. Te veel zitten en langdurige periodes van inactiviteit verhogen het risico op overlijden door hart- en vaatziekten en kanker.

Het maakt niet uit waar je zit, of het nu achter een bureau is, achter het stuur of voor een scherm, te veel zitten kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

Wat zegt het onderzoek?

Onderzoekers hebben 13 studies geanalyseerd over zittijd en fysieke activiteit. Ze ontdekten dat mensen die meer dan acht uur per dag zaten zonder fysieke activiteit, een vergelijkbaar risico op overlijden hadden als mensen met obesitas en rokers. Interessant genoeg toonde dit onderzoek aan dat dagelijks 60 tot 75 minuten matig intense lichaamsbeweging de negatieve effecten van te veel zitten teniet kon doen. Andere studies hebben ook aangetoond dat voor zeer actieve mensen, zittijd weinig bijdraagt aan hun risico op overlijden.

Kortom, onderzoek wijst erop dat minder zitten en meer bewegen bijdragen aan een betere gezondheid. Onderstaand hebben we een aantal eenvoudige stappen genoteerd om meer te bewegen:

1. Neem elke 30 minuten een pauze van het zitten.
2. Sta op tijdens telefoongesprekken of tv-kijken.
3. Als je een bureau hebt, overweeg dan een sta-bureau of improviseer met een hoge tafel.
4. Loop met je collega’s tijdens vergaderingen in plaats van in een ruimte te zitten.
5. Plaats je werkplek boven een loopband – met een computerscherm en toetsenbord op een standaard of een speciaal ontworpen loopbandvriendelijk verticaal bureau – zodat je de hele dag in beweging kunt zijn.

De voordelen van beweging

Het effect van beweging – zelfs matige beweging – kan diepgaand zijn. Allereerst verbrand je meer calorieën, wat kan leiden tot gewichtsverlies en meer energie. Bovendien helpt lichaamsbeweging bij het behouden van spiertonus, je bewegingsvermogen en je mentale welzijn, vooral naarmate je ouder wordt.

Als fysiotherapeut moedigen we iedereen aan om te streven naar een actieve leefstijl en minder zitten. Het is een kleine verandering die een grote impact kan hebben op je gezondheid en welzijn op de lange termijn. Dus sta op, beweeg en zorg goed voor jezelf. Je lichaam zal je dankbaar zijn. 

Wilt je meer bewegen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Neem contact met ons op om een plan te maken voor meer beweging voor of na het werk.

Kunnen we je helpen?