fbpx

Migraine

Migraine is een veelvoorkomende neurovasculaire aandoening waarbij hoofdpijn zich manifesteert aan een zijde van het hoofd. De duur van migraine is vaak 4 tot 72 uur. De intensiteit van de hoofdpijn is heftig en wordt als pulserend ervaren. Bij fysieke activiteiten en/of inspanning verergert de hoofdpijn. Dit was bij spierspanningshoofdpijn niet het geval; echter kunnen patiënten met spanningshoofdpijn ook tegelijk migraine hebben en andersom.

Migraine gaat vaak gepaard met misselijkheid wat zelfs kan leiden tot overgeven. Zowel de misselijkheid als het niet goed tegen licht en/of geluid kunnen zijn duidelijke signalen van migraine. Daarnaast kan migraine gepaard gaan met een vooraf aangekondigd aurasymptoom. Bij 15 tot 25% va de mensen met migraine wordt een aanval voorafgegaan door een aura. Dit zijn visuele gewaarwordingen in het gezichtsveld. Wanneer deze verschijnselen herkend worden kan er onderscheid gemaakt worden tussen spanningshoofdpijn, cervicogene hoofdpijn en/of migraine. Bij vrouwen zijn de hoofdpijnaanvallen vaak gerelateerd aan hun menstruele cyclus. Migraine is een type hoofdpijn dat gekenmerkt wordt door een heftig aanvalsgewijze pijn richting het hoofd waardoor dagelijkse activiteiten niet uitvoerbaar zijn.
Dit leidt tot een hoog ziekteverzuim.

Hoofdpijn

Hoe vaak komt migraine voor?

De prevalentie van migraine in de algemene bevolking bedraagt ongeveer 15%. De prevalentie van migraine daalt met het stijgen van de leeftijd. Dit komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. 

Wat is bewezen effectief voor het verminderen van migraine?

Er zijn recente systematische onderzoeken die positieve effecten hebben gevonden wat betreft het verminderen van migraine. Alleen moet er een kritische noot gesteld worden bij deze artikelen. De artikelen zijn meer dan 20 jaar oud en geven deze onderzoeken alleen korte termijn resultaten. Daarnaast was er een lange termijn onderzoek van 12 maanden dat geen significante verschillen liet zien tussen de frequentie van dagen met hoofdpijn na manipulatie of sham(nep) manipulatie.

De onderzoeken voor het behandelen van migraine met manuele therapie en fysiotherapie zijn twijfelachtig. Daarentegen beschrijft een recent artikel dat er triggerpoints zijn gevonden bij patiënten met migraine en dat zowel triggerpoint therapie en/of dry needling toegepast kunnen worden voor het behandelen van migraine. Dit in combinatie met manuele therapie waarin manipulaties en mobilisaties worden toegepast. Het is onderzocht dat manipulaties en mobilisaties de lokale spierhypertonie en triggerpoints verminderen. Dit zorgt voor een afname van perifere sensitisatie. Dit leidt tot een afname van nocisensorische afferentie op de nucleus caudalus nervus trigeminus. Er ontstaat een afname van convergentie en centrale sensitisatie. Vervolgens kan dit een verminderde prikkeling van de supraspinale structuren en hersenen veroorzaken. Dit kan dan resulteren in een vermindering van hoofdpijnintensiteit en frequentie. 

De combinatie van zowel manuele- en oefentherapie is bewezen het meest effectief voor het verminderen van hoofdpijn. De combinatie met het verminderen van triggerpoints met manuele triggerpoint technieken of dry needling zou dan uiteindelijk tot vermindering van hoofdpijn kunnen leiden.

Een afspraak maken?

U kunt naar onze praktijk bellen of vul uw gegevens in op de contactpagina. Wij nemen dan vervolgens contact met u op.
Kunnen we je helpen?