fbpx

Medicijngebruik en beweging: een gedeelde reis

Als fysiotherapeut staan we dagelijks in contact met patiënten die verschillende medicijnen gebruiken om hun gezondheidsproblemen aan te pakken. Medicijnen kunnen levensreddend zijn, maar ze hebben ook invloed op ons bewegend functioneren. In deze blog willen we de impact van medicijngebruik op ons lichaam en ons bewegingsapparaat verkennen.

Medicijngebruik en balans

Medicijnen zijn een onmisbaar onderdeel van moderne gezondheidszorg. Ze helpen bij het beheersen van ziekten, het verminderen van symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Maar laten we niet vergeten dat medicijnen niet altijd zonder bijwerkingen zijn. Sommige van deze bijwerkingen kunnen van invloed zijn op ons bewegend functioneren.

Invloed op energie en motivatie

Een veelvoorkomende bijwerking van medicijnen is vermoeidheid. Verscheidene medicijnen, ongeacht hun specifieke toepassing, kunnen slaperigheid en vermoeidheid veroorzaken. Dit kan leiden tot een gebrek aan energie en motivatie om te bewegen en te sporten.

Medicijnen en gewrichtsgezondheid

Sommige medicijnen, zoals corticosteroïden, worden voorgeschreven om ontstekingen te verminderen. Langdurig gebruik van corticosteroïden kan echter leiden tot botverlies en osteoporose, wat de botten brozer maakt en het risico op fracturen vergroot.

Optimaliseren van bewegend functioneren met medicijnen

1. Open Communicatie met zorgverleners: Praat met je arts over eventuele bijwerkingen van medicijnen.

2. Bewustzijn en monitoring: Wees bewust van veranderingen in je bewegingspatronen en houd een dagboek bij om bijwerkingen te identificeren.

3. Aanvullende therapieën: Overweeg fysiotherapie en revalidatieprogramma’s om de bijwerkingen van medicijnen te minimaliseren en actief te blijven.

4. Leefstijlaanpassingen: Pas je leefstijl aan met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging om de impact van medicijnen op je bewegend functioneren te verminderen.

Conclusie

Medicijnen kunnen ons helpen bij het behandelen van gezondheidsproblemen, maar het is belangrijk om de impact ervan op ons bewegend functioneren te begrijpen en proactief maatregelen te nemen om een gezonde levensstijl te behouden. Overleg hierbij altijd met uw arts!

Wilt je meer bewegen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Neem contact met ons op om een plan te maken voor meer beweging voor of na het werk.

Kunnen we je helpen?