“Ik wil naar de fysiotherapeut, wordt dat betaald door mijn verzekeraar?”
Dagelijks wordt ons de vraag gesteld hoe het nou zit met het vergoeden van fysiotherapie. Wordt alles vergoed bij de fysiotherapeut? Hoe zit het met het eigen risico? Dit gaan we vandaag proberen te verhelderen.
Grofweg kan de fysiotherapie worden opgedeeld in twee soorten behandelingen: chronische- en niet-chronische aandoeningen. Bij niet chronische behandelingen moet worden gedacht aan sportblessures, nek-, schouder- en lage rugklachten. Chronische aandoeningen liggen ingewikkelder en zijn terug te vinden op een door de overheid samengestelde lijst met aandoeningen welke als chronisch worden gezien. Hierbij moet worden gedacht aan onder andere revalidatie na een operatie, fracturen of een hersenbloeding. Elke aandoening op deze lijst heeft een vooraf bepaalde termijn waarin de behandelingen vergoed worden.
Vergoedingen bij de fysiotherapeut
De vergoeding voor een niet-chronische aandoening is heel eenvoudig. Indien jij bij de verzekeraar een aanvullend pakket voor fysiotherapie hebt afgesloten, dan worden deze behandelingen door jouw verzekeraar vergoed. De samenstelling van jouw eigen pakket kan altijd door de behandeld fysiotherapeut worden nagekeken. Mocht je de behandeling die in jouw aanvullende pakket hebben opgemaakt dan komen de behandelingen voor eigen rekening, meestal moet je deze dan gelijk betalen.
Bij het aanvullende pakket wordt nooit het eigen risico aangesproken. Heb je geen aanvullend pakket, dan zullen de behandelingen voor eigen rekening zijn. De behandelingen kunnen bij ons gelijk worden gepind. De vergoeding voor een chronische aandoening is gecompliceerder. Zo moet zoals eerder aangegeven de aandoening zijn opgenomen op de door de overheid samengestelde lijst. Mocht jouw aandoening op de lijst voorkomen, is altijd een verwijzing van de huisarts noodzakelijk om de vergoeding goed te keuren.
Bij een chronische aandoening welke is opgenomen op de samengestelde lijst van de overheid moeten altijd de eerste twintig behandeling worden vergoed door jou. Dit kan op twee manieren:
- Uit het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar indien afgesloten bij zorgverzekeraar
- Voor eigen rekening, indien geen aanvullend pakket is afgesloten bij zorgverzekeraar
Na deze twintig behandelingen worden de overige behandeling uit de basisverzekering vergoed voor de duur van de chronische termijn.
Belangrijk voor het gebruik van de basisverzekering is, dat hier het eigen risico wel wordt aangesproken. Hiervoor geldt:
- Als het eigen risico nog niet is verbruikt, moet eerst het eigen risico worden betaald.
- Als de behandeling doorgaat na 31 december, dan wordt op 1 januari opnieuw het eigen risico aangesproken.
Om het te verduidelijken nog een voorbeeld:
Meneer A heeft een nieuwe voorste kruisband gekregen in oktober 2018. Hij is verzekerd en heeft daarbij een aanvullend pakket met 12 behandelingen fysiotherapie. Deze heeft hij nog niet gebruikt.
- Meneer is geopereerd, deze operatie staat op de lijst van de overheid dus is dit een chronische aandoening. Voor een operatie aan een nieuwe voorste kruisband geldt 12 maanden vergoeding.
- Meneer heeft een verwijzing van het ziekenhuis dus moeten twintig behandeling voor eigen rekening komen waarvan:
a. 12 uit het aanvullende pakket
b. 8 zelf betalen - Vanaf behandeling 21 wordt de basisverzekering aangesproken. In dit voorbeeld is het eigen risico van 2018 al gebruikt door de operatie. Vervolgens begint in 2019 het eigen risico weer op nul. De behandelingen fysiotherapie vallen nog onder het basispakket, dus wordt hier het eigen risico opnieuw aangesproken. Omdat dit voor 2019 nog niet verbruikt is, moet eerst het eigen risico weer worden betaald.