fbpx

Fysiotherapie en verzekering, begrijp je dekking

Als fysiotherapeuten krijgen we dagelijks veel vragen over de vergoeding van fysiotherapie. Begrijpelijk, want het kan een verwarrend onderwerp zijn. Wat wordt er vergoed? Wat zijn de regels rondom het eigen risico? In deze blog zullen we proberen wat licht te werpen op dit soms complexe onderwerp.

Soorten behandelingen

Fysiotherapie kan over het algemeen worden onderverdeeld in twee categorieën: behandelingen voor chronische en niet-chronische aandoeningen. Niet-chronische behandelingen omvatten zaken als sportblessures en klachten aan de nek, schouders en onderrug. Chronische aandoeningen zijn ingewikkelder en worden bepaald aan de hand van een lijst samengesteld door de overheid, waarin specifieke aandoeningen als ‘chronisch’ worden aangemerkt. Voorbeelden hiervan zijn revalidatie na een operatie, fracturen of een hersenbloeding. Elke aandoening op deze lijst heeft een vooraf bepaalde termijn waarbinnen de behandelingen worden vergoed. 

Vergoedingen voor niet-chronische aandoeningen

De vergoeding voor niet-chronische aandoeningen is vrij eenvoudig. Als je een aanvullende verzekering voor fysiotherapie hebt afgesloten bij je zorgverzekeraar, dan worden de behandelingen door hen vergoed. Het is belangrijk om te weten wat er precies in jouw aanvullende pakket zit, en dit kan altijd worden gecontroleerd door jouw behandelend fysiotherapeut. Als je alle behandelingen uit je aanvullende pakket hebt gebruikt, komen verdere behandelingen voor eigen rekening, meestal op het moment van behandeling.

Bij aanvullende pakketten wordt nooit het eigen risico aangesproken. Als je geen aanvullende verzekering hebt, zijn de behandelingen voor eigen rekening, en je kunt deze meestal ter plekke betalen.

Vergoedingen voor chronische aandoeningen

De vergoeding voor chronische aandoeningen is complexer. Zoals eerder vermeld, moet de aandoening op de lijst van door de overheid erkende chronische aandoeningen staan. Als dit het geval is, is een verwijzing van de huisarts altijd nodig om de vergoeding goed te keuren.

Bij een chronische aandoening die op de overheidslijst staat, moet je altijd de eerste twintig behandelingen zelf betalen. Dit kan op twee manieren:

  1. Uit je aanvullende pakket bij de zorgverzekeraar, als je er een hebt afgesloten.
  2. Uit eigen zak, als je geen aanvullende verzekering hebt.

Na deze eerste twintig behandelingen worden de overige behandelingen vergoed door de basisverzekering gedurende de chronische termijn.

Het is belangrijk om te weten dat je eigen risico wordt aangesproken bij het gebruik van de basisverzekering. Er zijn twee situaties waarin dit van toepassing is:

  1. Als je eigen risico nog niet is opgebruikt, moet je dit eerst betalen.
  2. Als de behandeling doorgaat na 31 december, wordt op 1 januari opnieuw het eigen risico geactiveerd.

Een voorbeeld om het te verduidelijken

Laten we dit complexe proces verduidelijken met een voorbeeld. Stel je voor dat Meneer A in oktober 2018 een nieuwe voorste kruisbandoperatie heeft ondergaan. Hij heeft een verzekering en een aanvullend pakket met 12 fysiotherapiebehandelingen, die hij nog niet heeft gebruikt.

Meneer is geopereerd, en deze operatie staat op de overheidslijst als een chronische aandoening. Voor een operatie aan een nieuwe voorste kruisband geldt een vergoedingstermijn van 12 maanden.

Meneer heeft een verwijzing van het ziekenhuis, wat betekent dat hij de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen. Hiervan worden dus 12 behandelingen gedekt door zijn aanvullende pakket, de overige 8 moet hij zelf betalen.

Vanaf behandeling nummer 21 worden de behandelingen gedekt door de basisverzekering gedurende de resterende chronische termijn.

Omdat de operatie in 2018 heeft plaatsgevonden, is het eigen risico voor dat jaar al gebruikt.

In 2019 begint het eigen risico opnieuw. De fysiotherapiebehandelingen vallen nog steeds onder de basisverzekering, dus wordt het eigen risico opnieuw aangesproken. Omdat dit nog niet is opgebruikt, moet het eerst worden betaald.

Conclusie

Fysiotherapie en verzekeringen kunnen complex zijn, maar het is essentieel om te begrijpen hoe jouw dekking werkt. Als je te maken hebt met hoofdpijn, een blessure of een andere aandoening waarvoor je fysiotherapie nodig hebt, is het belangrijk om te weten welke kosten je kunt verwachten. Onze rol als fysiotherapeuten is om je te begeleiden en te informeren over je specifieke situatie.

Het is ook belangrijk om gezond te blijven, stress te beheersen en regelmatig te bewegen om het risico op aandoeningen te verminderen. Als je vragen hebt over je dekking of als je fysiotherapie nodig hebt, aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen. Wij staan klaar om je te helpen je gezondheidsdoelen te bereiken.

Meer weten over vergoedingen, lees meer hierover op onze pagina “vergoedingen“. Wilt je meer bewegen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Neem contact met ons op om een plan te maken voor meer beweging voor of na het werk.

Kunnen we je helpen?