fbpx

Hoofdpijn vanuit de nek

Cervicogene hoofdpijn is pijn die vanuit de nek richting het hoofd geprojecteerd en ervaren wordt. Deze hoofdpijn bevindt zich voornamelijk aan een zijde van het hoofd. Zowel cervicogene hoofdpijn als spanningshoofdpijn komen beide vanuit de nek. Beide vormen van hoofdpijn worden veroorzaakt vanuit structuren uit de nek en hebben dus duidelijke kenmerken die met elkaar overeenkomen. Bij cervicogene hoofdpijn wordt er meestal gesproken van een zeurende pijn op het achterhoofd, de zijkant van het hoofd en richting de slaap. Deze vorm van hoofdpijn ontstaat vaak door een trauma of overbelasting. Bij een trauma moet u denken aan een ongeluk waarbij uw hoofd een klap of val heeft opvangen. Daarnaast is overbelasting of het langdurig aannemen van een verkeerde houding ook een oorzaak.

De diagnose van cervicogene hoofdpijn

Er zijn meerdere testen bekend voor het diagnosticeren van cervicogene hoofdpijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat deze testen niet erg betrouwbaar zijn. Zelfs na een röntgenopname is het niet volledig duidelijk waar de hoofdpijn exact vandaan komt.

Hoe ontstaat cervicogene hoofdpijn?

De bovenste drie nekwervels zijn de belangrijkste oorsprong van hoofdpijn. Het is wetenschappelijk aangetoond dat alle drie de nekwervels pijn richting het hoofd kunnen veroorzaken. Tussen de wervels bevinden zich segmenten welke een relatie hebben met zenuwen richting het hoofd. Het is onderzocht dat wanneer er zich een functiebeperking in de bovenste drie wervels bevindt, dit hoofdpijn kan veroorzaken. Langdurige statische belasting bij werkzaamheden of studeren kan ook een oorzaak zijn voor een functiebeperking van de nek. Mensen die van zichzelf meer mobiel zijn, hebben moeite om statische belasting te corrigeren en zullen sneller en vaker hoofdpijn ervaren. Bij cervicogene hoofdpijn nemen de klachten toe tijdens het bewegen van het hoofd. Hierbij moet u denken aan het draaien van uw hoofd en het omhoog kijken.

Wist u dat?

Wat is bewezen effectief voor het behandelen van cervicogene hoofdpijn?

Manuele therapie en onze gespecialiseerde fysiotherapie in combinatie met pijnstilling kan helpen om cervicogene hoofdpijn te verminderen. Met manuele therapie worden de bovenste nekwervels gemanipuleerd om de functiebeperkingen op te heffen. Daarnaast worden de nekwervels gemobiliseerd om de volledige functie van de nek te herstellen. De spierspanning en/of triggerpoints worden met fysiotherapeutische technieken zoals triggerpointtechnieken, massage, rekken en/of dry needling verminderd. Daarnaast wordt vaak met oefentherapie gestart om de kracht en het uithoudingsvermogen te verbeteren van zowel nek- als rugspieren.

Een afspraak maken?

U kunt naar onze praktijk bellen of vul uw gegevens in op de contactpagina. Wij nemen dan vervolgens contact met u op.
Kunnen we je helpen?