fbpx

Hoofdpijn; begrijpen en behandelen vanuit fysiotherapeutisch perspectief

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht die iedereen op een bepaald moment in zijn leven kan treffen. Als fysiotherapeut begrijpen we hoe vervelend en ontwrichtend hoofdpijn kan zijn. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, maar in deze blog richten we ons met name op spanningshoofdpijn, omdat dit het meest voorkomende type primaire hoofdpijn is.

Wat is spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn wordt gekenmerkt door periodes van hoofdpijn die meestal aan beide zijden van het hoofd voorkomen. De pijn wordt vaak omschreven als drukkend of trekkend van aard en varieert in intensiteit van mild tot matig. De duur van de hoofdpijnaanvallen kan variëren van enkele minuten tot meerdere dagen. In tegenstelling tot migraine verergert de pijn niet bij routinematige fysieke activiteit en gaat deze niet gepaard met misselijkheid.

Het ontstaan van spanningshoofdpijn

Het exacte ontstaansmechanisme van spanningshoofdpijn is nog niet volledig begrepen. Op dit moment worden perifere pijnmechanismen, genetische factoren en omgevingsinvloeden zoals psychologische en centrale factoren als mogelijke oorzaken beschouwd. Stress, spanning en een verminderd uithoudingsvermogen kunnen bijdragen aan het ontstaan en de verergering van spanningshoofdpijn.

Migraine, een andere veelvoorkomende hoofdpijnsoort

Naast spanningshoofdpijn is migraine een veelvoorkomende primaire hoofdpijnstoornis. Migraine wordt gekenmerkt door aanvallen van hoofdpijn die doorgaans aan één zijde van het hoofd optreden. De pijn is pulserend van aard en varieert van matige tot ernstige intensiteit. Tijdens migraineaanvallen kunnen er andere symptomen optreden, zoals misselijkheid, braken, lichtgevoeligheid en geluidsgevoeligheid. Migraine kan het dagelijks leven aanzienlijk verstoren.

Het belang van effectieve behandeling

Hoofdpijn kan aanzienlijke hinder veroorzaken en de algehele kwaliteit van leven beïnvloeden. Daarom is het van essentieel belang om effectieve behandelmethoden te verkennen, en dat is waar fysiotherapie een rol kan spelen.

Multimodale behandeling, de sleutel tot succes

Om hoofdpijnklachten te verminderen, kan worden gekozen voor verschillende behandelmethoden, waaronder fysiotherapie, manuele therapie en dry needling. Uit onderzoek blijkt dat een multimodale benadering vaak effectiever is dan afzonderlijke therapieën. Deze geïntegreerde aanpak richt zich op het aanpakken van verschillende aspecten die hoofdpijn kunnen veroorzaken of verergeren, zoals spierspanning en stress.

Fysiotherapie, een effectieve optie

Fysiotherapie kan een waardevolle bijdrage leveren aan het verminderen van spanningshoofdpijn en het bevorderen van de algehele gezondheid. Hier zijn enkele manieren waarop fysiotherapie kan helpen:

 1. Uithoudingsvermogen
  Fysiotherapeuten kunnen werken aan het verbeteren van jouw uithoudingsvermogen, wat een significante rol kan spelen bij het verminderen van spanning in nek- en schouderspieren, wat op zijn beurt hoofdpijn kan verminderen.
 2. Spierontspanningsoefeningen
  Gerichte oefeningen kunnen helpen bij het verminderen van spierspanning en het bevorderen van ontspanning.
 3. Mobilisatietechnieken
  Manuele therapie kan worden ingezet om gewrichtsmobiliteit te verbeteren en pijn te verlichten.
 4. Dry needling
  Dit is een techniek waarbij dunne naalden in triggerpoints van spieren worden ingebracht om spanning te verminderen en pijn te verlichten. Lees meer over Dry needling.

Migraine en manuele therapie

Migraine is een complexe aandoening waarvan de oorzaken nog niet volledig begrepen zijn. Hoewel manuele therapie geen definitieve genezing biedt, hebben sommige patiënten melding gemaakt van verlichting van migraineaanvallen na behandeling. Manuele therapie kan zich richten op het verbeteren van de algemene gezondheid en het verminderen van stress, wat op zijn beurt migraine kan helpen beheersen, tevens zou een psychosomatisch fysiotherapeut wellicht verlichting kunnen bieden.

Conclusie

Hoofdpijn kan aanzienlijke ongemakken veroorzaken, maar er zijn behandelingsopties beschikbaar. Als fysiotherapeut begrijpen we de complexiteit van hoofdpijn en bieden we gepersonaliseerde behandelplannen om onze patiënten te helpen bij het verminderen van hoofdpijnklachten. Onthoud dat elk individu uniek is, en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor de andere.

Het is van vitaal belang om een gezonde levensstijl te handhaven, stress te beheersen en regelmatige lichaamsbeweging te bevorderen om hoofdpijn te voorkomen en te verminderen. Als je last hebt van aanhoudende hoofdpijn, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Samen kunnen we werken aan het verminderen van hoofdpijn en het verbeteren van je algehele welzijn.

Wilt je meer bewegen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Neem contact met ons op om een plan te maken voor meer beweging voor of na het werk.

Kunnen we je helpen?