fbpx

Hoe motivatie je gedrag beïnvloedt: Tips van een fysiotherapeut

Als fysiotherapeut kom ik dagelijks in contact met mensen die hun gezondheid willen verbeteren, blessures willen herstellen en hun levenskwaliteit willen verhogen. Een van de meest krachtige instrumenten die we hebben om dit te bereiken, is motivatie. Motivatie kan je gedrag op een positieve manier beïnvloeden en de sleutel zijn tot het bereiken van je gezondheidsdoelen. Laten we eens dieper ingaan op hoe motivatie werkt en hoe je het kunt benutten voor een gezonder leven.

Wat is motivatie?

Motivatie is de drijvende kracht achter al onze acties. Het is wat ons aanzet om te handelen, doelen na te streven en obstakels te overwinnen. Voor velen kan het moeilijk zijn om de motivatie te vinden om te beginnen met een nieuw gezondheidsregime of om vol te houden bij bestaande routines. Maar het begrijpen van de aard van motivatie kan je helpen om deze kracht te ontgrendelen.

Intrinsieke en extrinsieke motivatie

Motivatie kan worden onderverdeeld in twee categorieën: intrinsiek en extrinsiek.

Intrinsieke motivatie: Dit is de motivatie die vanuit jezelf komt. Het is de drang om iets te doen omdat je er oprecht van geniet of omdat het in lijn is met je persoonlijke waarden en doelen. Bijvoorbeeld, als je van hardlopen houdt en het doet omdat je ervan geniet, dan is dat intrinsieke motivatie.

Extrinsieke motivatie: Dit is de motivatie die van buitenaf komt, zoals beloningen, erkenning, of externe druk. Een voorbeeld hiervan is het nastreven van een gezondere levensstijl omdat je je zorgen maakt over wat anderen van je denken.

Tips om je motivatie te vergroten

Nu je begrijpt wat motivatie is, is het tijd om te ontdekken hoe je het kunt vergroten en effectief kunt inzetten om je gedrag te veranderen:

1. Stel duidelijke doelen: Formuleer specifieke, meetbare doelen. Het hebben van duidelijke doelen geeft je iets om naartoe te werken en motiveert je om actie te ondernemen.
2. Vind je ‘waarom’: Ontdek waarom je je gedrag wilt veranderen. Wat is de diepere motivatie achter je doelen? Als je begrijpt waarom iets belangrijk voor je is, ben je meer gemotiveerd om eraan te werken.
3. Beloon jezelf: Gebruik beloningen als positieve versterking voor het behalen van mijlpalen. Deze beloningen kunnen je helpen gemotiveerd te blijven op de lange termijn.
4. Omring jezelf met steun: Zoek steun van vrienden, familie of een coach. Samenwerken met anderen kan je motivatie versterken en je verantwoordelijk houden.
5. Leer van terugvallen: Het is normaal om af en toe terug te vallen in oude gewoonten. Het belangrijkste is om te leren van deze momenten en jezelf niet te hard te veroordelen.

Wilt je meer bewegen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Neem contact met ons op om een plan te maken voor meer beweging voor of na het werk.

Kunnen we je helpen?