fbpx

De 4 Mijl van Groningen, hardloopplezier met potentiële blessures

Op 14 oktober vindt een van de meest opwindende hardloopevenementen in de provincie Groningen plaats: de 4 Mijl van Groningen. Dit jaarlijkse spektakel trekt steeds meer hardlopers aan, die in de aanloop naar het evenement hun hardloopschoenen tevoorschijn halen en beginnen met hun training voor de iconische race van Haren naar Groningen.

Met de groei van het aantal deelnemers is er echter ook een tijdelijke toename van patiënten in onze fysiotherapiepraktijk. De simpele formule van één plus één blijkt in dit geval inderdaad twee te zijn. Deze toename wordt vaak veroorzaakt door hardloopblessures.

In deze blog willen we jullie informeren over de drie meest voorkomende aandoeningen die hardlopers kunnen ervaren en hoe je de symptomen hiervan in een vroeg stadium kunt herkennen.

Drie veelvoorkomende aandoeningen bij hardlopers zijn:
Mediaal Tibiaal StressSyndroom
Runners knee
Achillespeestendinopathie

In deze blog zullen we in gaan op het Mediaal Tibiaal StressSyndroom

Mediaal Tibiaal StressSyndroom

Het Mediaal Tibiaal StressSyndroom, ook bekend als shin splints of scheenbeenvliesontsteking. Deze aandoening wordt vaak veroorzaakt door overbelasting. Het is van groot belang om de eerste symptomen van deze blessure vroegtijdig te herkennen om een langdurige herstelperiode te voorkomen.

Symptomen

  1. In eerste instantie voelen de kuiten vaak vermoeid en zwaar aan bij het begin van de training, maar zakt dit na een aantal minuten weer af.
  2. De vermoeidheid en zware kuiten blijven aanwezig tijdens het lopen maar zakken na het lopen weer af.
  3. De hele training voelen de kuiten pijnlijk en kunnen klachten al aan de voorkant van het onderbeen opspelen, na een aantal dagen rust zijn de klachten afgezwakt.
  4. Drukpijn aan de binnenkant van het scheenbeen en ook in rust blijft het onderbeen pijnlijk.
  5. Tijdens dagelijkse bezigheden worden klachten ervaren aan de binnenkant van het onderbeen.

Indien jouw symptomen overeenkomen met de symptomen beschreven onder punt één zijn er nog geen grote problemen. Er kan ook sprake zijn van alleen maar spierpijn.

Echter wanneer jouw klachten meer overeenkomen met punt 2 of 3 dan achten wij het verstandig om aan de bel te trekken. De klachten kunnen, zoals eerder vermeldt, zich ontwikkelen tot een groter probleem. Vaak is het dan verstandig om het hardlopen even stop te zetten en alternatief te gaan trainen. In de tussentijd moet er worden gezocht naar de oorzaak van de klachten.

Mogelijke oorzaken van deze blessures zijn onder andere slecht schoeisel, een gebrek aan enkelstabiliteit, een onjuist opgebouwde trainingsintensiteit of -frequentie, en problemen met je looptechniek.

Als je vragen hebt of een van deze aspecten wilt laten onderzoeken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor deskundig advies en behandelingsopties. We staan klaar om je te helpen bij een veilige en plezierige hardloopervaring.

Hardlopen moet tenslotte zowel een sportieve uitdaging als een vorm van ontspanning zijn. Geniet van je voorbereiding op de 4 Mijl van Groningen en zorg goed voor jezelf. Veel succes met je trainingen, en moge je de finishlijn met een glimlach overgaan.

Een gezond voedingspatroon moet voldoende calorieën bevatten om je energieniveau op peil te houden. Als je onvoldoende calorieën binnenkrijgt, kan dit leiden tot vermoeidheid en een verhoogd risico op blessures, omdat je spieren en gewrichten niet goed kunnen functioneren.

Bovenstaande punten herkenbaar? Of heb je andere klachten na het lopen van De vier Mijl. Neem contact met ons op om een plan te maken voor je herstel. 

Kunnen we je helpen?