“Daar gaan we weer: 6,4 kilometer hardlopen”

Op 14 oktober is het alweer zo ver: de 4 mijl van Groningen. In aanloop naar dit jaarlijkse loopevenement zien we het aantal hardlopers in de provincie Groningen gestaag toenemen.
Deelnemers trekken in de maanden of weken voorafgaand aan het evenement de hardloopschoenen weer uit de kast om te trainen voor de hardloopwedstrijd van Haren naar Groningen.
Deze tijdelijke toename van het aantal hardlopers zorgt bij ons in de praktijk ook altijd voor een tijdelijke toename van het aantal patiënten. In dit geval blijkt één plus één inderdaad twee te zijn. Deze toename wordt vaak veroorzaakt door hardloopblessures.

Veel voorkomende aandoeningen bij hardlopers

Vandaag zullen we jullie informeren omtrent de drie meest voorkomende aandoeningen ontstaan door het hardlopen en hoe jij deze in een vroeg stadium kunt herkennen.
Drie veelvoorkomende aandoeningen bij hardlopers zijn:

Mediaal tibiaal stresssyndroom


Vandaag informeren we jullie over het mediaal tibiaal stresssyndroom. Deze aandoening staat ook wel bekend als shin splints of scheenbeenvliesontsteking en is het gevolg van overbelasting. Aangezien er sprake is van een overbelasting, is het dus zaak om de eerste symptomen vroegtijdig te herkennen om een lange herstel- en revalidatieperiode te voorkomen.

Symptomen van hardlopers

Indien jouw symptomen overeenkomen met de symptomen beschreven onder punt één zijn er nog geen grote problemen. Er kan ook sprake zijn van alleen maar spierpijn.
Echter wanneer jouw klachten meer overeenkomen met punt 2 of 3 dan achten wij het verstandig om aan de bel te trekken. De klachten kunnen, zoals eerder vermeldt, zich ontwikkelen tot een groter probleem. Vaak is het dan verstandig om het hardlopen even stop te zetten en alternatief te gaan trainen. In de tussentijd moet er worden gezocht naar de oorzaak van de klachten.

Mogelijke oorzaken van deze klachten zijn onder andere: slecht schoeisel, verminderde enkelstabiliteit, verkeerd opgebouwde training (intensiteit en/of frequentie) of de looptechniek.
Mocht je vragen hebben of één van de bovenstaande punten willen laten onderzoeken dan is dat bij ons altijd mogelijk. Voor het maken van een afspraak kunt u ons altijd bellen of bereiken via het contactformulier.

Voor meer informatie over de 4 mijl van Groningen: website 4 mijl.