fbpx
Wij zijn opzoek naar nieuwe collega’s. Bekijk onze vacatures.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een zeer ernstige vorm van aanvalsgewijze hoofdpijn. Deze aanvallen komen meestal voor in één of meerdere episoden. Doordat deze hoofdpijn aanvallen in episoden plaats vinden wordt het clusterhoofdpijn genoemd. Deze aanvallen duren ongeveer 15 minuten tot maximaal drie uur en treden een aantal keren per dag op.
De pijn wordt herkend aan een heftige eenzijdige stekende borende pijn rond het oog en/of slaap. Sommige sensatie van hoofdpijn worden waargenomen in de neus of bovenkaak. Andere verschijnselen die kunnen optreden zijn een rood doorlopen en/of opgezwollen oog. Dit gebeurt aan dezelfde kant als de pijn. Daarnaast kan de hoofdpijn gepaard gaan met een verstopte- of loopneus. Vervolgens zijn patiënten met clusterhoofdpijn rusteloos en hebben bewegingsdrang om de hoofdpijnklachten te maskeren.

Hoe vaak komt clusterhoofdpijn voor?

Clusterhoofdpijn is relatief zeldzaam. In Nederland hebben ongeveer 17.000 patiënten last van clusterhoofdpijn. (0,1%) Het blijkt dat deze aanvalsgewijze vorm van hoofdpijn vaker voor komt bij mannen dan bij vrouwen.

De diagnose bij clusterhoofdpijn

Doordat clusterhoofdpijn relatief weinig voorkomt wordt dit vaak als een migraine gezien. Het kan hierdoor soms jaren duren voordat het wordt herkend als een clusterhoofdpijn en de juiste diagnose is gesteld. Het verkeerd diagnosticeren van clusterhoofdpijn kan leiden tot een niet werkzame behandeling van migraine of andere vormen van hoofdpijn klachten. Het is dus van belang dat dit herkend wordt om de aanvallen adequaat te bestrijden zodat de hoofdpijnaanvallen kunnen verminderen.

Wetenschappelijk bewijs van manuele therapie bij clusterhoofdpijn

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat manuele therapie en of andere vormen van paramedische therapie werken bij clusterhoofdpijn. Behandelingen zijn voornamelijk gericht op het verminderen of het maskeren van de hoofdpijn op korte termijn. Wanneer u denkt last te hebben van clusterhoofdpijn kunt u gerust een afspraak maken voor een screening, intake en onderzoek. Dan kunnen wij de juiste diagnose stellen waardoor u een effectieve behandeling kunt ontvangen van de juiste specialist.

Wat kunt u zelf doen aan hoofdpijn?

Een afspraak maken?

U kunt naar onze praktijk bellen of vul uw gegevens in op de contactpagina. Wij nemen dan vervolgens contact met u op.
Kunnen we je helpen?