fbpx

Bewegen, de sleutel tot een gezonder leven

Bewegen. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar laten we eerlijk zijn, in ons drukke leven schiet het er vaak bij in. Toch is lichaamsbeweging een cruciaal ingrediënt voor een gezond en vitaal leven. Laten we eens duiken in de wereld van bewegen, de voordelen ervan, en waarom we er allemaal meer van zouden moeten krijgen.

Hoeveel beweging hebben we nodig?

Er zijn veel manieren om in beweging te komen. Of je nu van zwemmen houdt, graag lange wandelingen maakt, of een potje voetbal speelt op het lokale veld, elke vorm van beweging is een stap in de goede richting.

Om in goede gezondheid ouder te worden, beveelt de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen aan om ten minste vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging te krijgen. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht wordt dagelijks zelfs 60 minuten aanbevolen.

Wanneer we spreken over “matig intensieve” lichaamsbeweging, bedoelen we activiteiten die je hartslag en ademhaling iets versnellen. Denk aan stevig wandelen, flink doortrappen op de fiets, of zelfs een spannend potje tikkertje. Het doel is om deze activiteiten dagelijks in blokken van minimaal 10 minuten te verdelen.

Daarnaast wordt aanbevolen om ten minste drie keer per week 20 minuten intensieve lichaamsbeweging te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door te gaan sporten.

De stand van zaken

Laten we eens kijken naar hoe we het als samenleving doen als het op bewegen aankomt. Uit onderzoek onder 4.375 Nederlanders blijkt dat meer dan de helft van de volwassenen niet voldoende beweegt. Slechts 42% van de Nederlanders voldoet aan de normen voor gezond bewegen, en dat is zorgwekkend. Het is interessant om te zien dat 68% van de mensen denkt wel voldoende te bewegen, wat aantoont dat er behoefte is aan voorlichting over wat voldoende bewegen eigenlijk inhoudt.

Als we kijken naar het verschil tussen mannen en vrouwen, lijken vrouwen het iets beter te doen dan mannen als het op beweging aankomt. Verder blijkt dat relatief veel mensen met overgewicht niet genoeg bewegen. Oudere mensen geven aan duidelijk minder te sporten dan toen ze jonger waren.

Wat drijft ons om te bewegen?

Wat motiveert ons eigenlijk om te bewegen? Ruim driekwart van de Nederlanders geeft gezondheid aan als de belangrijkste reden om te sporten. Plezier, gezelligheid en uiterlijk spelen ook een rol, maar gezondheid staat bovenaan. We zijn dus intrinsiek gemotiveerd om te sporten.

Het belang van plezier in de sport wordt benadrukt, vooral bij hoger opgeleiden en mensen met een hoger inkomen. Bij mensen ouder dan 50 jaar speelt doktersadvies een belangrijkere rol dan sociale aspecten als motivatie om te sporten. Bovendien blijkt dat mensen met een hoger BMI vaker sporten op doktersadvies.

Waarom laten we het liggen?

Wat houdt ons tegen om te bewegen? Bijna 50% van de Nederlanders geeft aan niet te sporten vanwege lichamelijke klachten. Daarnaast geeft een groot aantal mensen aan geen zin te hebben in bewegen of sporten. Opvallend is dat “geen tijd hebben” veel minder vaak als reden wordt genoemd dan in voorgaande jaren. De redenen om niet te sporten verschillen ook enigszins tussen jongere en oudere Nederlanders, waarbij ouderen vaker lichamelijke klachten als reden opgeven.

Conclusie

Laten we de feiten onder ogen zien. We bewegen niet genoeg, en dat heeft gevolgen voor onze gezondheid en welzijn. Beweging heeft een enorme impact op ons humeur, ons zelfvertrouwen en ons denkvermogen. Het vermindert stress, helpt tegen depressieve gevoelens en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.

Het is essentieel dat we de normen voor gezond bewegen nastreven, niet alleen voor onszelf maar ook voor toekomstige generaties. Als fysiotherapeuten willen we je aanmoedigen om in beweging te komen, niet alleen voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je geestelijke welzijn.

Of je nu die dagelijkse wandeling maakt, een groepssport beoefent of gewoon plezier hebt in actief zijn, elke stap telt. En als je lichamelijke klachten hebt die je belemmeren om te bewegen, raadpleeg dan een professional die je kan helpen. Je gezondheid is het waard.

Dus laten we samen bewegen, een gezonder leven leiden en de voordelen ervaren die lichaamsbeweging te bieden heeft. Je zult versteld staan van de positieve veranderingen die het in je leven kan brengen.

Wilt je meer bewegen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Neem contact met ons op om een plan te maken voor meer beweging voor of na het werk.

Kunnen we je helpen?