Shockwavetherapie


Shockwavetherapie is een uiterst effectieve behandelmethode. Hierbij worden akoestische drukgolven het lichaam ingestuurd. Dit stimuleert het herstel van aangedaan bindweefsel in spieren, banden en pezen. Waarna het zichtbaar is gemaakt met echografie kan shockwave voor u een uitkomst zijn. In een aantal behandelingen verminderd de pijn en nemen uw dagelijkse activiteiten toe.

Maak direct een afspraak met onze specialist


Wat is shockwavetherapie?

Bij shockwavetherapie worden akoestische drukgolven het lichaam ingestuurd en wordt voornamelijk gebruikt voor verschillende klachten bij spier/peesproblematiek. Het voordeel van de akoestische golven is dat deze relatief diep het lichaam in komen en daarnaast veel energie vasthouden. Het effect hiervan is dat er op kleine schaal schade wordt aangericht aan het aangedane weefsel. Het lichaam wil deze micro schade herstellen waardoor de al eerder aanwezige schade ook zal herstellen. Binnen 4 tot 7 behandelingen zal u al het resultaat merken.

Wanneer heb ik deze therapie nodig?

Er zijn verschillende indicaties waarbij u in aanmerking komt voor een behandeling met shockwave. De drie meest voorkomende klachten, waarbij shockwave bewezen effectief is, zijn hielspoor (plantaire fasciopathie), chronisch geirriteerde achillespees (achillespees tendinopathie) en peesverkalking in de schouder (rotatorcuff tendinopathie). Via echografie kunnen wij op beeld vastleggen of er een indicatie is voor shockwave. Naast eerder genoemde indicaties zijn er nog meer indicaties waarbij deze behandeling een positief effect heeft. Bij de intake zal onze gespecialiseerde fysiotherapeut, met behulp van de echo, een inschatting maken of shockwave wat voor u kan zijn.

Indicatie shockwave:

  • Hielspoor
  • Achillespees tendinopathie
  • Verschillende schouderklachten
  • Tenniselleboog
  • Jumpers knee
  • MTSS (scheenbeenvliesontsteking)
  • Artrose
  • Slecht herstelde fracturen
  • Ander peesletsel

Shockwavetherapie indicatie na echografie?

Echografie is een goede methode om vast te stellen of er schade is aan het bindweefsel. Door bij de intake een echo te maken is er veel beter vast te stellen of shockwave een toepasbare behandeling is. Na een aantal behandelingen kan er dan weer een echo gemaakt worden om de voortgang te bekijken.

Bewezen effectief en veilig toepasbaar?

De laatste jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar het behandelen met shockwave. Zoals eerder genoemd is er het meeste onderzoek gedaan naar hielspoor, achillespeesklachten en peesverkalkingen in de schouder. Hieruit blijkt dat shockwave absoluut een meerwaarde kan zijn in het herstel.
Ook voor de andere indicatie is er, blijk uit verschillende onderzoeken, positief resultaat te behalen. Daarnaast is het ook veilig toepasbaar. De behandeling is niet geheel pijnvrij maar wij horen vaak na de behandeling ‘dit viel mij mee, ik had erger verwacht’. Heeft u herkenbare klachten en zou u graag meer informatie willen over shockwavetherapie? U kunt contact opnemen met de praktijk voor een vrijblijvend gesprek of gelijk aan afspraak maken met een van onze shockwave specialisten.