fbpx

Scheenbeen pijn

Scheenbeen pijn, Shin Splints of scheenbeenklachten komen vaak voor! Net begonnen met hardlopen en de schenen beginnen pijnlijk te worden? Sinds kort veel op kunstgras aan het sporten en u voelt dat het in de onderbenen niet helemaal lekker voelt? De kans is groot dat er een irritatie is aan de binnenzijde van het scheenbeen. De medisch term is mtss (medial tibial stress syndrome) maar in de volksmond wordt het nog altijd ‘shin splint’ of ‘scheenbeenvlies ontsteking’ genoemd.

Scheenbeen pijn wat zijn de klachten?

Er zijn een aantal kenmerken waaraan mtss valt te herkennen. De meest voorkomende groep sporters waar het zich voordoet zijn de beginnende hardlopers. Vaak uitten de eerste klachten zich door zware kuiten. Na een paar keer gelopen te hebben, zakt de pijn in de kuiten na een tijdje weg, maar komt de eerste irritatie aan de binnenzijde van de schenen. Als er dan weer wordt gelopen kan het zijn dat deze pijn afzakt, maar na een aantal minuten weer terugkomt. Uiteindelijk kan het zo zijn dat hardlopen helemaal niet meer wil.

De oorzaak

De oorzaak van de klachten is een herhalende sprongbelasting op het onderbeen, het is een echte overbelastingblessure. Andere factoren die mee kunnen spelen bij het ontstaan van pijn aan de schenen zijn: het sporten op een harde ondergrond en een verkeerd opbouwschema. Daarnaast is een belangrijke factor de stand van de voeten tijdens het sporten. Door een verkeerde afwikkeling van de voet komt er een verkeerde belasting op het onderbeen. Dit kan komen door looptechniek of een standsafwijking in de voet. Door onze samenwerking met een sportpodoloog kunnen wij u adviseren waarbij bij u het probleem ligt en of u andere schoenen, steunzolen of een andere looptechniek nodig.

Stressfracturen

Loop nooit te lang met een scheenbeen pijn door, er is namelijk een kans op stressfracturen. Dit houdt in dat er kleine scheurtjes in het bot ontstaan en u kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen dat dit veel minder goed behandelbaar is.

Fysio PFP heeft de mogelijkheid om alternatief te trainen, mocht hardlopen even niet verstandig zijn betekend dit absoluut niet dat u stil hoeft/ moet gaan zitten.

Overige lichamelijke klachten

Staat uw klacht hierboven niet beschreven? We hebben meer informatie over verschillende pijnklachten. Hieronder vindt u een overzicht van de overige informatie over pijnklachten.:

Afspraak afzeggen.

Overhoop verhinderd voor een afspraak? Kan gebeuren.

Laat het ons even 24 uur voor de afspraak even weten. Door de gegevens hier in te vullen kunnen wij de afspraak uit de agenda halen van de desbetreffende Fysiotherapeut.

Formulier afspraak afzeggen

Pim Pellinkhof

Pim is oprichter en eigenaar van FysioPFP. Hij werkt sinds 2011 met veel enthousiasme als fysiotherapeut en is in 2018 afgestudeerd als manueel therapeut. Zijn specialiteiten liggen in manuele therapie, dry-needling, shockwave en echografie. Als therapeut staat hij voor een persoonlijke en effectieve behandeling met een combinatie van verschillende technieken. 
In zijn vrije tijd basketbalt Pim graag. Hij is dan ook drie avonden in de week op het basketbalveld te vinden.

Werkzaam op de volgende locaties:

Dinsdag: Oranjestraat
Woensdag: Orionlaan
Vrijdag: Pottenbakkersstraat

Kunnen we je helpen?