fbpx
Wij zijn opzoek naar nieuwe collega’s. Bekijk onze vacatures.

Last van nekpijn of nekklachten?

Nekpijn wordt gedefinieerd als een onaangename ervaring die in relatie staat met daadwerkelijke of potentiële weefselschade in de nekregio. De schouder, arm of het hoofd vallen ook binnen deze regio.

Specifieke nekklachten een gevolg van een aantoonbare pathologie. Hierbij moet gedacht worden aan het cervicaal radiculair syndroom, wervelfracturen, wervelkanaalstenose, dislocaties of ernstige pathologieën. Nekklachten waarbij geen specifieke diagnose te stellen is wordt mechanische of aspecifieke nekpijn genoemd. 

Nekklachten zijn onder te verdelen in vier gradaties. Bij de eerste drie gradaties is er sprake van nekpijn zonder tekenen of symptomen die kunnen wijzen op grote structurele pathologieën.

Graad I: De pijn heeft weinig invloed op het dagelijks leven.
Graad II: De pijn heeft forse invloed op het dagelijks leven.
Graad III: De pijn heeft forse invloed op het dagelijks leven met neurologische symptomen.
Graad IV: De pijn met tekenen of symptomen die kunnen wijzen op ernstige structurele pathologieën.

Prognose en beloop

Nekpijn is wereldwijd de op drie na grootste musculoskeletale klacht. De eerste episode van nekpijn speelt vaak al op jonge leeftijd. Hier opvolgend komen vaak meerdere episoden van nekpijn voor in het latere leven. De piek ligt tussen het 35e en 54e levensjaar.
Verder is aangetoond dat nekpijn bij 30% van de Nederlandse bevolking zorgt voor een beperking in Activiteiten van het Dagelijks Leven (ADL), en bij 21% dit een oorzaak voor werkverzuim is.

Tijdens een natuurlijk beloop zal de pijn in de eerste zes weken met 45% afnemen. Echter is het beloop van aspecifieke nekpijn ongunstig, 50 tot 85% van de mensen die episodes van nekpijn doormaken ervaart 1 tot 5 jaar later nog of alweer klachten. Er is sprake van een afwijkend beloop indien pijn en mate van beperkingen in activiteiten en participatie onveranderd blijven of toenemen. Naast het onderscheid tussen specifieke- en aspecifieke nekpijn wordt er ook onderscheid gemaakt in trauma- en werkgerelateerde nekpijn.

Door gebruik te maken van deze subgroepen kunnen prognostische factoren beter worden achterhaald. Het is belangrijk om deze factoren te achterhalen en u hierover te informeren.

Bewezen effectieve behandeling voor nekklachten

Zowel oefen-, fysio- als manuele therapie zijn bewezen effectief voor het verminderen van nekklachten. Het is bekend dat nekmobilisaties effectiever zijn dan geen behandeling. Daarnaast blijken manipulaties effectief voor het verminderen van pijn op zowel korte- als middellange termijn. Deze mobilisaties of manipulaties in combinatie met oefentherapie lijkt de meest effectieve behandeling voor nekpijn.

Referenties

1. Bier JD, Scholten-Peeters GGM, Staal JB, Pool J, Tulder van M, Beekman E, Meerhoff GM, Knoop J, Verhagen AP. KNGF-richtlijn; Nekpijn (2016): 1-18.
2. Bier JD. Manuele therapie bij nekpijn (2018)
3. Haldeman S, Carroll LJ, Cassidy JD, Schubert J, Nygren A. The bone and joint decade 2000–2010 task force on neck pain and its associated disorders. European Spine Journal (2008): 5-7.
4. Picavet HS, Schouten JS. Musculoskeletal pain in the Netherlands: prevalences, consequences and risk groups, the DMC(3)-study. Pain (2003): 167-178.
5. Ståhl M, Mikkelsson M, Kautiainen H, Häkkinen A, Ylinen J, Salminen JJ. Neck pain in adolescence. A 4-year follow-up of pain-free preadolescents. Pain (2004): 427-431.

Overige lichamelijke klachten

Staat uw klacht hierboven niet beschreven? We hebben meer informatie over verschillende pijnklachten. Hieronder vindt u een overzicht van de overige informatie over pijnklachten.:

Kunnen we je helpen?