fbpx

Liespijn

Tijdens het sporten de laatste weken steeds meer last van uw bovenbeen of lies gekregen zonder duidelijke oorzaak? Of is er een moment geweest dat het er ineens is ingeschoten? Liespijn of liesklachten zijn en blijven vaak ook buiten het sporten vervelend. Het opstaan vanuit een stoel of het omdraaien in bed kan al een pijnscheut in de lies geven. Even tijdelijk stoppen of rustiger aan doen met sporten zorgt vaak wel voor (een lichte) vermindering van de klachten maar begint u weer met trainen dan zijn ze helaas vaak snel terug.

Acute liespijn

Liesklachten zou je in twee categorieën kunnen opdelen, de acute en chronische klachten. De eerste genoemde ontstaat, zoals de naam al aangeeft, acuut. Tijdens een sprint of bij snel wegdraaien schiet het er ineens in en is verder spelen vaak niet meer mogelijk. Dit soort liesklachten zie je veel bij sporten waar wenden en keren belangrijk is, zoals hockey, korfbal en voetbal.

Langdurige liesklachten

De andere en meer sluimerende variant ontstaat in de loop van de weken. In eerste instantie voelt de lies wel wat stijfjes en gevoelig maar trekt snel weer weg. Er wordt vaak nog niet bij stil gestaan en een goede warming up maakt sporten nog goed mogelijk. Echter worden in de loop van de tijd de klachten steeds erger. Een goede warming up werkt niet meer, u wordt belemmerd tijdens het sporten en zelfs na het sporten blijft de lies gevoelig. Bij dit soort klachten spelen vaak een onderrug die vast zit en daarbij een verminderde core stability. 

Het gevolg is dat er bij het sporten veel gecompenseerd moet worden vanuit de lies en heupregio wat uiteindelijk zorgt voor een overbelasting en klachten.

Behandeling liesklachten

Fysio PFP probeert in eerste instantie uw liespijn te verminderen, waardoor u niet meer wordt belemmerd in uw dagelijkse bezigheden. Echter is onze insteek om u zo snel, maar verantwoord mogelijk het sporten te laten hervatten. Daarnaast proberen wij altijd de oorzaak te achterhalen. Als de klachten vanuit de rug komen, moet daar ook wat aan gedaan worden om terugval te voorkomen. Afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de klachten wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Overige lichamelijke klachten

Staat uw klacht hierboven niet beschreven? We hebben meer informatie over verschillende pijnklachten. Hieronder vindt u een overzicht van de overige informatie over pijnklachten.:

Kunnen we je helpen?