fbpx

Knieklachten

Kniepijn ofwel knieklachten komen in meerder vormen voor. Heeft u al langere tijd last van klachten in of rondom de knie? Door sporten of door een verkeerde houding. Is er slijtage geconstateerd? Fysio PFP is gespecialiseerd in het verhelpen van de verschillende soorten klachten aan de knie.

Anatomie

De knie is het gewricht tussen het boven- en onderbeen en zorgt ervoor dat u het onderbeen kan buigen en strekken. Voor de knie zit de knieschijf (patella), deze beweegt op en neer tijdens het buigen en strekken van de knie en is omgeven door pezen. 

De knie wordt grotendeels aangestuurd door de hamstring en de grote bovenbeenspieren (quadriceps). In het kniegewricht zit de meniscus. Dit is een stuk kraakbeen dat tussen het onderbeen (tibia) en het bovenbeen (femur) zit en fungeert als een soort van schokdemper. 

Daarnaast zitten er nog een aantal banden (ligamenten) in de knie. De belangrijkste zijn de kruisbanden: de binnen- en buitenband.

Langdurige knieklachten

De oorzaak en de daarbij behorende klachten in de knie kunnen verschillende oorzaken hebben. Heeft u onlangs uw sport- of bewegingsactiviteit vermeerderd dan is de kans groot dat de pijn is ontstaan door overbelasting. De klachten komen dan niet acuut, maar zijn in de loop van de weken steeds erger geworden.

Bij hardlopers is de pijn vaak aan de buitenkant en rondom de knieschijf voelbaar. Vaak is een kleine aanpassing van de houding of het trainingsschema al genoeg om u van uw klachten af te helpen.

Acute klachten

Knieklachten kunnen ook ontstaan doordat de knie wordt verdraaid, voorbeelden hiervan zijn verkeerd landen na een sprong (bij sporten als volleybal, voetbal, basketbal etc). Hierbij wordt gelijk een ‘fout’ gevoel gemerkt in/ of rondom de knie. Nadat het gebeurd is kan de knie dik worden, warm aanvoelen en beweegt vaak slechter. Het gevolg is een slechtere stabiliteit, u merkt dat de knie niet zo zeker meer aanvoelt en het kan zelfs zo zijn dat u er af en toe doorzakt. Als dit het geval is dan is er een grote kans dat er in de knie een beschadiging aanwezig is (meniscus, bandletsel).

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van de klachten wordt er een oefenprogramma opgesteld om de kracht en de stabiliteit weer te optimaliseren zodat u uw activiteiten weer op kan pakken. Voor meer informatie over de behandeling of met andere vragen kunt u altijd bij ons terecht.

Overige lichamelijke klachten

Staat uw klacht hierboven niet beschreven? We hebben meer informatie over verschillende pijnklachten. Hieronder vindt u een overzicht van de overige informatie over pijnklachten.:

Kunnen we je helpen?