fbpx

Enkelpijn?

Bent u onlangs door uw enkel gegaan of heeft u hem gebroken? Heeft u uw enkel al langere tijd geleden verzwikt maar ondervindt u nog steeds hinder? Fysio PFP heeft veel ervaring met het diagnostiseren en behandelen van enkelklachten.

Anatomie bij enkelpijn

Bij enkelpijn is het bovenste deel van de enkel (bovenste spronggewricht) in het gewricht tussen het onderbeen (tibia en fibula) en de voet geïrriteerd. Dit gewricht zorgt ervoor dat de voet naar voren en omhoog bewogen kan worden en maakt het mogelijk om de voet af te wikkelen tijdens het lopen. Dit wordt voornamelijk gedaan door de kuitspier en de daarbij horende achillespees. Het onderste deel van de enkel (onderste spronggewricht) zorgt voor het naar binnen en buiten kantelen van de voet. Rondom de enkel zit een groot aantal banden (ligamenten). Deze ligamenten hebben de taak om, in samenwerking met de spieren, de enkel stabiel te houden.

Enkelbanden

Er zijn drie gradaties waarin je het verzwikken van de enkel kan onderverdelen. Graad 1 is een lichte verrekking van de enkelbanden, bij graad 2 zijn ze ingescheurd en bij graad 3 zijn de enkelbanden afgescheurd. Afhankelijk van de klachten: kunt u er op staan? Is de enkel dik? Is er een bloeduitstorting te zien? Kunnen wij een inschatting maken onder welke gradatie u valt en daarbij een behandeltraject instarten. Dit behandeltraject zal grotendeels bestaan uit het optrainen van de enkelstabiliteit.

Behandeling bij enkelklachten

Heeft u last van de enkel wacht dan niet te lang met het maken van een afspraak. Er kan vaak al na een paar dagen begonnen worden met de eerste stappen in de revalidatie waardoor volledig herstel ook eerder bereikt zal worden.

Overige lichamelijke klachten

Staat uw klacht hierboven niet beschreven? We hebben meer informatie over verschillende pijnklachten. Hieronder vindt u een overzicht van de overige informatie over pijnklachten.:

Kunnen we je helpen?