fbpx

Echografie

Heeft u een spier verrekt of pijn op een aanhechting. Echografie is een belangrijk hulpmiddel geworden in de fysiotherapie. Bij echografie gaan onze speciaal opgeleide fysiotherapeuten specifiek op zoek naar beelden, die een verklaring kunnen geven voor uw klachten. De echografie geeft beelden weer die uitermate geschikt zijn voor het beoordelen van pezen, spieren, banden en gewrichten.

Wat is echografie?

Echografie, ook wel MSU (Musculo Skeletal Ultrasound) genoemd, is algemeen bekend vanuit zwangerschap-diagnostiek. Tegenwoordig speelt echografie ook een rol in de fysiotherapie. Er kunnen opnames worden gemaakt van het bewegingsapparaat. Bijvoorbeeld de pezen, spieren, banden, slijmbeurzen, botten en gewrichten.

Hierdoor is het een belangrijk hulpmiddel geworden in het opsporen en diagnosticeren van klachtenbeelden. Denk hierbij onder meer aan irritaties van pezen. Zoals afwijkingen aan de achillespees. Daarnaast een eventuele tenniselleboog en verkalkingen in pezen die zich in de schouder bevinden. Ook een hielspoor of een slijmbeursontsteking kan met behulp van echografie zichtbaar worden gemaakt.

Hoe werkt echografie?

Echografie bestaat uit hoogfrequente geluidsgolven, welke voor het menselijke oor niet waarneembaar zijn. Zo wordt er gebruik gemaakt van een transducer. Deze zal rechtstreeks op de huid worden geplaatst. De transducer is in staat om geluidsgolven uit te zenden en terugkerende echo’s te ontvangen. Echo’s ontstaan in het lichaam waar de ene structuur over gaat in een andere. De computer verwerkt de terugkerende signalen tot een beeld in grijstinten. Elke grijstint geeft een andere structuur aan.

Om verschillende beelden zo goed mogelijk te kunnen lezen zijn vier van de fysiotherapeuten van Fysio PFP opgeleid bij het NT-e.

Wat maken wij zichtbaar met de echo?

Waarom een echo laten maken bij ons?

Het gebruik van echografie in onze praktijken Groningen en Assen hebben als doel visueel inzicht de krijgen van bepaalde klachtenbeelden van de patiënten. Op deze manier kunnen wij sneller en gerichter een diagnose stellen. Door de vergelijking te maken met de linker- en rechterkant van het lichaam. Eventueel met een bewegend beeld. Hoe beter de diagnose gesteld kan worden, hoe gerichter de behandeling kan plaats vinden. Door na een periode van behandelen echografie te herhalen, kan worden gezien of de behandeling effect heeft. Het herstel van de klacht wordt op deze manier zo goed mogelijk gevolgd en het behandelbeleid waar nodig aangepast.

Het echografisch onderzoek

Het onderzoek zal tussen de 10 en 20 minuten duren. Hierbij wordt er een laagje gel op de transducer aangebracht, waarna deze over de huid bewogen wordt. Hierdoor worden de beelden zichtbaar. Tijdens het onderzoek kan de fysiotherapeut vragen om bepaalde bewegingen uit te voeren. U kunt tijdens de behandeling meekijken. Het echo-onderzoek is voor de patiënt geheel pijnloos en kan zo vaak herhaald worden als nodig.

Behandelmethodes

Fysiotherapie
De fysiotherapeut is een specialist in het onderzoeken en behandelen van het gehele menselijke bewegingsapparaat.

Manuele therapie
De manueeltherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van de wervelkolom en gewrichten.

Dry Needling
Dry Needling is een doeltreffende behandelmethode die wordt toegepast voor het oplossen van triggerpoints in spieren.

Kunnen we je helpen?